Слюсар-ремонтник; електрогазозварник

 Професія електрогазозварника дуже приваблива тим, що знання і вміння, які ви отримаєте в училищі, з успіхом можете реалізувати як у будівництві, так і в багатьох галузях народного господарства. В училищі є майстерня електрогазозварювання з відповідним устаткуванням. Учні зможуть оволодіти необхідними знаннями з спец технології і матеріалознавства, вивчити обладнання, матеріали, технологію виконання електро- і газозварювальних робіт, безпечні прийоми робіт, організацію праці зварювальника.
    Зміст праці.
Професія широко розповсюджена, затребувана на всіх етапах виробництва і при експлуатації будь-якої техніки і супровідних технічних систем (електричних, сантехнічних, телекомунікаційний і ін.). Слюсар-ремонтник – робітник, що обслуговує техніку на виробництві й у побуті. Предметом його праці можуть ставати різноманітні об’єкти, тому фахівці з ремонту мають досить вузьку спеціалізацію. Нижче буде описана професія ремонтника в загальному виді.

 Ремонтнику необхідно добре розбиратися в тих механізмах, з якими він працює, знати логіку їхнього функціонування і властивості матеріалів, з яких вони виготовлені. Фахівець даного профілю може виконувати поточний, капітальний і плановий ремонт техніки. Поточний ремонт містить у собі заміну деталей, що вийшли з ладу. Капітальний ремонт проводиться тоді, коли поламані чи зношені базові механізми, що спричиняє ушкодження інших деталей і вузлів. Плановий ремонт – це діагностика і перевірка стану всіх систем механізму, заміна зношених деталей до того, як техніка вийшла з ладу. Для ремонту системи робітник у першу чергу знайомиться з технічним паспортом чи кресленням апаратури. Далі він здійснює технічну діагностику механізмів, при необхідності розбираючи апарат, складає план робіт. Ремонтник усуває несправність, заміняючи чи ремонтуючи ушкоджені деталі. При цьому він використовує різні інструменти і прилади для проведення вимірів і діагностики. У процесі зборки устаткування чи техніки він робить припасування деталей, дотримуючи їхнє точне взаєморозташування відповідно до технічних умов; регулює і налагоджує роботу механізмів, готує їх до роботи.
    Умови праці.
Ремонт може виконуватися прямо на місці експлуатації техніки, якщо вона не транспортабельна. Також можуть використовуватися спеціальні майстерні чи приміщення різного розміру в залежності від габаритів ремонтуємого об’єкта. Ремонт демонтованих деталей і виготовлення нових виробляється на спеціальному робочому місці.
    Області застосування, можливі місця роботи: експлуатаційні відділи на підприємствах, заводах, ЖЕК, ремонтні майстерні.
    Спілкування в праці. Необхідне уміння працювати в команді для того, щоб спростити збір зведень про несправний об’єкт.

 Професійний тип – реалістичний; супутній – конвенціональний.
    Домінуюча професійна спрямованість: людина – техніка.
    Домінуючі інтереси – техніка; супутні – математика, фізика, хімія, металообробка, транспорт.
    Необхідні якості. Фахівець з ремонту повинний мати витривалість і в деяких випадках фізичну силу, тонку м’язову, слухову чутливість, мати гарний зір. Потрібна рухливість, координованість і точність рухів кистей і пальців рук, точний окомір (лінійний і об’ємний), розвита просторова уява, гарна образна і рухова пам’ять, технічна кмітливість. Ремонтник повинний мати досить глибокі пізнання в області фізики, хімії, математики, зведення про матеріали, принципи роботи ремонтуємих систем. Він повинний знати правила техніки безпеки, технології планово-попереджувального ремонту, технічні способи іспиту апаратури після ремонту, допуски, класи точності. Фахівець повинний уміти визначати ступінь зносу устаткування, підбирати необхідні для заміни деталі, якщо таких немає, то створювати ескізи креслень для їхнього виготовлення, виконувати розбирання, ремонт, зборку устаткування і підготовку його до роботи.
    Медичні обмеження: діяльність не рекомендується людям, що страждають захворюваннями серця, суглобів, легень і дихальних шляхів, хворобами опорно-рухового апарата, шкіри, що має дефекти зору і слуху (низька гострота зору, стійкість ясного бачення і т.п.), алергію на запахи олій, емульсій і т.д., нервово-психічні захворювання.

Родинні професії: слюсар-збирач, слюсар широкого профілю.
    Перспективи професійного росту і кар’єри: підвищення розряду, заробітної плати, складності виконуваних робіт. Можливий адміністративний ріст, підвищення кваліфікації (технікум, інститут), розширення професійних навичок за рахунок збільшення видів виконуваних робіт, перекваліфікація на родинні професії. Затребуваність на ринку праці досить висока, попит на фахівців стабільний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *